O projektu

Ali se ti pogosto dogaja, da se sprašuješ kaj boš počel/a po srednji šoli: »Ali se splača it študirat, kater faks bi bil optimalen zame, na katerem področju lahko napredujem in kako bo vse skupaj videti v resnici?«
Tukaj je Pro-Mind, preko katerega bomo iskali odgovore/rešitve na/za tvoje dileme. Tako kot v lanskem šolskem letu (v šolskem letu 2020/2021 je projekt potekal pod imenom »Ko bom velik/a, bom…«), bomo tudi letos pripravili številne predstavitve, na katerih bomo odgovarjali na vsa tvoja vprašanja. Tukaj imaš torej edinstveno priložnost, da vprašaš vse kar te zanima in se tudi na podlagi teh informacij odločneje podaš na svojo pot. Priložnost, ki jo preprosto ne smeš izpustiti!
Zaključevanje srednješolskega obdobja predstavlja stres za slehernega dijaka zaključnih letnikov, saj se vsi soočajo s pomembno odločitvijo o svoji prihodnosti. V tem obdobju postajajo bolj izpostavljeni individualni cilji in načrti, predvsem pa vprašanje “Katera pot je tista prava?”. Pogosto se pojavljajo dvomi glede lastne prihodnosti, ki so v največji meri povezani s študijem in/ali delom.
 Tvoje odločitve v tem obdobju niso dokončne, čeprav zelo močno vplivajo na tvojo prihodnost.

Kako se je rodila ideja…
Ker mlade že nekaj let aktivno spremljam na njihovi poti in se kot vzgojitelj (v dijaškem domu) zavedam vseh negotovosti in pomislekov, sem se v šolskem letu 2020/2021 odločil, da pripravim dodatne informacije, ki bi jim bile čim bolj v pomoč. Na spletnih predstavitvah, ki so potekale od 14. decembra 2020 do 20. februarja 2021, sem z ekipo sodelujočih, poskušal dijakom približati izbrane študijske programe ter poklice. Pridružili so se nam študentje (praviloma zaključnih letnikov), ki so predstavili svojo izkušnjo študija, ter tisti, ki so določeno izobraževanje že zaključili. Namen predstavitev je bil, da bi dijaki dobili čim bolj uporabne informacije, ki bi jim pomagale pri svoji odločitvi.

Vsi dogodki so potekali preko spleta in so bili popolnoma brezplačni. Informacije, ki so bile predstavljene na spletnih predstavitvah niso bila uradna mnenja, temveč zgolj osebne izkušnje oziroma stališča posameznih uporabnikov določenega študijskega programa in/ali zaposlenega s tega področja. Prav tako nismo iskali razlogov za ali proti odločitvi za določen študijski program, temveč smo poskušali dijakom posredovati čim bolj nevtralne odgovore. Ravno zaradi iskrenih in neobremenjenih odgovorov, so dijaki idejo izvrstno sprejeli. Ob koncu vseh predstavitev je bila večina povratnih informacij s strani dijakov izjemno pozitivnih; odzive dijakov v preteklem šolskem letu si lahko ogledate tukaj (Analiza).

V šolskem letu 2021/2022 nadaljujemo s projektom, ki smo ga preimenovali v »Pro-Mind«. Predstavitve bodo potekale na zelo podoben način kot v preteklem šolskem letu. Vseh študijskih programov seveda ne moremo predstaviti, potrudili pa se bomo, da bo na voljo široka paleta različnih predstavitev. Zagotovo bodo predstavljeni tisti študijski programi, ki so bili v preteklem letu najbolj obiskani in za katere so lanskoletni dijaki izrazili največ interesa (glede na udeležbo in glede na želje, ki so jih vpisovali ob prijavnici). Vsekakor pa bo v letošnjem letu predstavljenih še več študijskih programov različnih univerz po Sloveniji. Potrudili pa se bomo, da ponudimo še nekaj dodatnih predstavitev, ki bi bile lahko koristne v prihodnjem letu in kasneje med študijem (primer: študij v tujini).

Za vse dodatne informacije lahko pišete na elektronsko pošto (info@pro-mind.si) in seveda ne pozabite slediti vsem aktualnimi novicami na instagramu in facebooku: