Svetovalnica

Najstništvo je zaradi intenzivnega razvoja izredno težko obdobje, saj v tem času prihaja do tako silovitih sprememb, da številni mladi temu težko sledijo. Počutiš se tako, kot da bi poskušal slediti profesionalnim atletom – ves čas se ti vsi oddaljujejo, ti pa imaš vseskozi občutek osamljenosti nekje v ozadju. Lastna pričakovanja in pričakovanja drugih lahko postanejo preveliko breme, kar privede do različnih dilem, številnih vprašanj in neredko tudi težav. Te so včasih vidne, včasih pa skrite pred svetom, celo pred najbližjimi.

Ali se tudi tebi kdaj dogaja, da se naenkrat znajdeš sredi množice manjših in večjih težav, ki ti bremenijo mladost, za katero vsi trdijo, da bi morala biti sproščena in prijetna?
Stres, nizka samopodoba, nizka samozavest, nizko samospoštovanje, anksiozne motnje, tesnobne motnje, stiske odraščanja, stiske glede odnosov v družini, stiske glede odnosov med vrstniki, skrbi glede šole, žalovanje, vedenjske težave, depresija, strah pred prihodnostjo, učne težave, vedenjske težave, otopelost, panični napadi, zaprtost vase, nemotiviranost, apatičnost, črnogledost, brezvoljnost, težave v partnerskem odnosu…
Velika težava je tudi v tem, da so strokovne pomoči težko dostopne, čakalne vrste pa (pre)dolge. V tem času se lahko tvoje težave le še poglobijo in kar naenkrat se znajdeš v vrtincu novih neprijetnosti. Nastane občutek, kot da si v prostem padu, medtem pa vsi od tebe zahtevajo, da se tvoja pot super uspešno vzpenja. Čeprav so dileme in vprašanja sestavni del vsakega odraščanja, lahko (pre)hitro postanejo preveliko breme, zato je prav, da si poiščeš strokovno pomoč. Nekoga, ki te bo poslušal, slišal in ti nudil vso podporo, da se na tej poti okrepiš in podaš v prihodnost z boljšo energijo.
Vrata v Svetovalnico pro-MIND so odprta vedno, kadar se znajdeš pred dilemo, ko imaš občutek da ne obvladuješ več lastnih težav in kadar se pojavi stiska. Lahko se oglasiš tudi takrat, ko si želiš, da te nekdo posluša in sliši ter s teboj podeli različne vidike tvojega življenja. Kje in kako nadaljevati svojo pot: katera srednja šola je prava, katera fakulteta je prava, kje iskati službo, kje prijatelje oziroma družbo za druženje,… Se želiš zgolj pogovarjati o aktualnih temah ali znebiti občutka osamljenosti? Svetovalnica pro-MIND je vedno odprta!

Svetovalnica pro-MIND pa ni namenjena samo mladim (učencem, dijakom in študentom), ampak tudi njihovim staršem oziroma drugim odraslim, ki se soočajo s podobnimi življenjskimi vprašanji in dilemami. Na voljo sem tudi vsem odraslim, ki:

  • imate pomisleke ali težave pri delu z mladimi,
  • iščete način za boljše kvalitetno sodelovanje z mladimi,
  • bi radi razumeli mlade iz njihovega vidika,
  • vam delo z mladimi povzroča: stres, breme, strah, nemoč, izčrpanost, jezo…,
  • imate vedno manj motivacije za delo z mladimi,
  • vam primanjkuje novih idej in izzivov,
  • si želite zgolj pogovora o svojem delu,
  • si želite pogovora o drugih aspektih življenja, odnosih, občutkih, težavah, dilemah,…,
  • bi radi pri svojem delu ali v življenju vključili nekaj novega,
  • se z mladimi ukvarjajo (starši, mentorji, profesorji, učitelji, vzgojitelji,…).

Svetovanja pa so primerna tudi za vse ostale, ki si želite biti slišani ali pa potrebujete zgolj neko spremembo v življenju, ki vam bo dala nekaj mladostnega elana. Ovire s katerimi se srečujejo mladi (odnosi, tesnoba, strah, dileme, motivacija) se lahko v kasnejšem obdobju lahko le še povečujejo in predstavljajo pomembno oviro v vsakdanjem življenju.

Svetovanje na domu
Včasih je dovolj, da človek samo odpre prava vrata in hitro lahko odkrije odgovore na svoja vprašanja. Zato imaš priložnost, da svetovanje poteka pri tebi doma, kjer se počutiš najbolj varno, prijetno in sproščeno. V zadnjem času so namreč svetovanja na domu vse bolj popularna, saj je pomembno, da ima vsak posameznik nadzor nad svojim počutjem. Svetovanja na domu so IN tudi zato, ker ti ni potrebno hoditi v neznano, sploh če ti to predstavlja še dodaten stres.