Kaj je svetovanje?

Svetovanje je namenjeno obravnavi različnih dilem in vprašanj, cilj katerega je pozitivna sprememba pri splošnem delovanju v življenju. Svetovanje je primerno pri dilemah o življenjskih odločitvah, vprašanjih glede lastne identitete, izboljšanju odnosov, stresnih situacijah, pomanjkanjem motivacije, soočanju z različnimi težavami in podobno. Kristančič (1998) pravi, da gre pri svetovanju za poseben odnos, ki lahko posamezniku pomaga za bolj kvalitetno in učinkovito soočenje z različni življenjskimi izzivi.
Sinonim za svetovalca so: pomočnik, učitelj, vzgojitelj, mentor, vodnik, svetovanje pa lahko opredelimo tudi kot kažipot.

Kaj ponujam?

Ponujam svetovanja, pogovore in skupno iskanje odgovorov na vprašanja o različnih dilemah, težavah in drugih neprijetnih občutkih, ki ti povzročajo skrbi in onemogočajo bolj prijetno vsakdanje življenje.
Hkrati pa ponujam tudi coaching, preko katerega bova iskala željene spremembe, definirala tvoje cilje, odkrivala tvoje močne in šibke točke ter neizkoriščene potenciale.
Moja naloga ni v tem, da moraliziram oziroma delim nasvete, ampak predvsem v tem, da skupaj opredeliva tvojo preteklost in sedanjost, ter jo smiselno in okrepljeno usmeriva v prihodnost.

Zelo pomembno je, da je tvoja odločitev za svetovanje prostovoljna in temelji na tvoji želji, da se soočiš z okoliščinami, ki te pri tvojem napredovanju ovirajo ter da odkriješ čim več svojih potencialov.
Sprva se dogovoriva za uvodni razgovor, ki je namenjeno medsebojnemu osebnemu spoznavanju, saj je zelo pomembno s kakšnimi občutki vstopamo v svetovanje. Na tem srečanju ti odgovorim na vsa vprašanja v zvezi z najinim sodelovanjem, dogovoriva se za potek nadaljnjih srečanj in poiščeva glavne vzroke za tvojo odločitev. Na prvem srečanju se dogovoriva za število srečanj, pogostost pa lahko prilagodiva tvojim željam in potrebam. Izpostaviva tudi tvoja pričakovanja in postaviva konkretne cilje. V kolikor imaš še pred tem kakršnakoli vprašanja, mi lahko pišeš na elektronsko pošto: miha@pro-mind.si

Svetovanja praviloma potekajo enkrat tedensko po 45 minut. Zelo pomembno je, da se drživa uvodnih dogovorov, saj to vzpostavlja varno in zaupno okolje, ki je pogoj za osebno napredovanje.
Po uvodnem srečanju izpostaviva poglavitne težave, se pogovarjava o tvojih občutkih, doživljanju in okoliščinah, odkrivava morebitne vzroke ter poskušava poiskati prave odgovore. Napredovanje je odvisno od dinamike posameznega srečanja in pripravljenosti za spremembe. Ob koncu vsakega srečanja sledi zaključek, okrepljen s pozitivnimi spodbudami.

Kje svetovanja potekajo?

 

Svetovanja potekajo na dveh lokacijah in sicer:

Več si lahko ogledate tukaj

Kako se na svetovanja prijavim?

Za prijavo na uvodni razgovor mi piši na elektronsko pošti, preko katere ti bom posredoval vsa nadaljnja navodila glede najinega sodelovanja (miha@pro-mind.si).

Za koga so svetovanja primerna?

Svetovanja so primerna predvsem za vse mlade, ki se soočajo z različnimi dilemami in vprašanji odraščanja. Primerna so tudi za vse s preteklimi težavami, ki vplivajo na sedanje počutje ter za vse mlade s tesnobo pred prihodnostjo.

Na voljo sem tudi vsem odraslim, ki:

Svetovanja pa so primerna tudi za vse ostale, ki si želite biti slišani ali pa potrebujete zgolj neko spremembo v življenju, ki vam bo dala nekaj mladostnega elana. Ovire s katerimi se srečujejo mladi (odnosi, tesnoba, strah, dileme, motivacija) se lahko v kasnejšem obdobju lahko le še povečujejo in predstavljajo pomembno oviro v vsakdanjem življenju.

Katere so najbolj pogoste težave s katerimi se srečujejo mladi?

Med najpogostejše težave mladih (pa tudi starejših), ki jih v zadnjem času omenjajo vsi strokovnjaki, gotovo spadajo anksiozne motnje, ki jih največkrat prepoznamo kot strah, zaskrbljenost, napetost, nervoza ipd. Imenujemo jo tudi tesnoba, z njo pa se v življenju sreča kar 1/3 vseh ljudi.
Med mladimi se poleg splošnih razvojnih zahtev, ki lahko povzročajo stres, pogosto pojavlja tudi zaskrbljenost in strah pred prihodnostjo, predvsem ob zaključku nekega obdobja, oziroma ob prehodu iz osnovne v srednjo šolo ter ob zaključku srednje šole.

Druge težave, ki se še lahko pojavljajo: